Cuma, Ekim 24, 2014

Sır, Sabır, Armağan...

Geçen hafta "Doors Akademi" de düzenlenen Anavarza Bal  etkinliğine davetliydik. Önce Anavarza Bal hakkında bilgilendirildik, tanıtım filmini izledik ve doğal arıcılık üzerine Debra Roberts tarafından bilgilendirildik. Arılara, arıcılığa kendisini adamış biri Debra. Onlardan bahsederken ne kadar kıymet verdiğini ve bu işi ne kadar ciddiye aldığını hissediyorsunuz.
Dünyada arıların soyu tükenirse, insanların da soyunun tükeneceğini duymuşsunuzdur. İşte o kadar kıymetli bu küçük, çalışkan arılar. Balın her bir damlasında Anavarza Bal ın dediği gibi sır, sabır yatıyor ve sonuç gerçekten de bize bir armağan.
Arılar koku ve dans ile iletişim kuruyorlarmış aralarında. Bir kovanın oluşması gerçekten mucizevi ve adeta törensel bir şey. Kraliçe arı ise seçilmiş olan. Arılar doğduktan sonra arı sütü ile besleniyor ve bu süre içerisinde karar veriliyor Kraliçe arı hangisi olacak ve seçim gerçekleştikten sonra ise artık polenle besleniyor. Çok detaylı ve uzun bir süreç bir kovanın oluşması ama beni esas en çok etkileyen Debra'nın boynunda taşıdığı kolye oldu. Kolye küçük bir kapsül gibi camdan oluşuyordu. Tanıtımın sonunda ise bize o camın içinde bir arının tüm hayatı boyunca ürettiği kadar bal olduğunu ve bunun bir tatlı kaşığının 1/12sine denk geldiğini söylemesi oldu. Sanırım bu bile kıymetini kanıtlar nitelikte. O yüzden her damlası çok kıymetli, ziyan etmeyin.






Anavarza Balın aynı zamanda Krem Balı da özellikle çocuklar için ekmeğe sürüp yedirmesi kolay, pratik ve lezzetli bir ürün.



Doors Akademiden içeri giripte mutfağa girmemek olmazdı. Biz de sevgili dostum Seyhan ile sıvadık kolları girdik mutfağa. Şefimizin tarifi doğrultusunda Ballı Tavuk Kanatları ve Helva-yı Hakani yani Ballı Helva yaptık. Tarifleri sır deseler de ben sizlerle paylaşıyorum, kimseye söylemeyin :)

Ballı Tavuk Kanatları 

Malzemeler (2 Kişilik)

350 gr çizik atılmış tavuk kanat
1/2 yemek kaşığı zeytinyağ
1/4 su bardağı soya sosu
1/2 su bardağı Anavarza Çam Balı
1 diş sarımsak
Tuz&Karabiber

Yapılışı
Bütün malzemeleri Tavuk Kanatlarıyla karıştırıp, 190 derece önceden ısıtılmış fırında tavuklar karamelize olana kadar yaklaşık 20dk pişirin.

Helva-yı Hakani / Ballı Helva

Malzemeler (2 Kişilik)

65 gr Un
65 gr Pirinç Unu
65 gr Nişasta
65 gr Tereyağ
275 gr Anavarza Gurme Keven-Kekik Balı
300 gr Süt

Yapılışı 

Tereyağını tencerede eritin. Yağ ısınınca pirinç unu ve nişastayı ekleyin ve kavurun. Unu da ekleyin ve hafif ateşte kavurmaya devam edin. Diğer tarafta kekik balı ile sütü hafif ateşte bal eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Kavrulmuş un karışımının üzerine şerbeti dökün ve bir kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak 10 dk pişirin. Ilık servis edin.

Sirkencebün Şerbeti

Malzemeler (2 Kişilik)

50 ml üzüm sirkesi
50 gr Anavarza Çiçek Balı
200 ml Soğuk Su
2-3 dal taze nane ya da fesleğen

Yapılışı

Bütün malzemeleri iyice karıştırıp, soğuk servis edin.

Afiyet Olsun...









Bu güzel ve keyifli gün için Anavarza Bal a ve Doors Akademiye teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages - Menu

Popular Posts

Mothers hold their children's hands for a short while, but their hearts forever...